Ahhoz, hogy hírt adj magadról, nem elég megjelenned egy rádiós interjúban, egy újságcikkben, vagy egy sajtónyilvános PR eseményen. Sőt. Egy bizonyos szint fölött már egy bejáratott Facebook oldal üzemeltetése sem elegendő. Ha azt szeretnéd, hogy mindig megtaláljanak téged, weboldalra van szükséged.                                   

Sokszor kérdezitek tőlem, mi kell ahhoz, hogy egy weboldal megszülessen. Bejegyzésemben most ennek receptjét ismerheted meg.

Weboldalad előnyei

Kicsit olyan, mint a névjegykártya. Minden rajta van ahhoz, hogy elérjenek és bármikor előkereshető, visszanézhető. Mindenki tudja, hol van és jó esetben ha rád gondolnak, ügyfeleid azt is tudják, hogy hogyan keressenek meg.

Ráadásul, ha igazán jól van elkészítve, olyanok is megtalálnak, akik személyesen nem ismernek, de épp a te szolgáltatásdra van szükségük.

Így tehát nincs mese: a weboldal az alapja mindennek.

A jó honlap receptje

Mondhatnám azt, hogy egy profi webfejlesztő, de akkor hazudnék. Ehhez nem elég programozni. Szükség van némi online marketing ismeretre, seo ismeretekre, szövegírásra, kommunikációs készségre, és sok sok kreativitásra. Persze, az sem baj, ha az ember ismeri a css, html és php fogalmait is, helyenként pedig felismeri, mely kódsort kell módosítani ahhoz, hogy egy adott sáv, vagy vonal máshová és más színben jelenjen meg.

Szóval, a hozzávalók:

  • 1 cél, amit szeretnél elérni honlapoddal
  • 1 téma, amiről az oldal szólni fog
  • legalább 1 db jól értelmezhető és könnyen megjegyezhető domain név
  • 1 db legalább 3 GB-os megbízható webtárhely
  • 1 db szakember, akinek elmondva elvárásaidat, megvalósítja

Hol lehet domain nevet és webtárhelyet kapni?

Hazánkban már igen sok webtárhelyszolgáltató érhető el, de sajnos nem mindegyik jó is.

Én magam, a webonic-ot ajánlom, mert árban hasonló a többihez, de ha szükség van az ügyfélszolgálat segítségére, akkor náluk tudom, hogy minden kérdésemre választ kapok és technikai segítséget is nyújtanak. Ha valamit nem értek, addig magyarázzák, amíg át nem jön az infó. Volt munkatársukként van egy nagy előnyöm is: jól ismerem a rendszereiket, ezáltal nem csak felhasználói szinten vagyok biztos a használhatóságukban.

Természetesen ugyanilyen jónak tartom a tárhely.com-ot is. Bár az ő ügyfélszolgálatukat még sosem sikerült elérnem…

Ami biztos, hogy akkor vagy jó helyen, ha a tárhelyszolgáltatód nem egy egyszemélyes cég. Ha lehet, ne a legolcsóbbat válaszd, de ne is azt, akinél a sok befizetett éves díjért még egy élő telefonszámot sem kapsz.

Külföldi szolgáltatót csakis abban az esetben javaslok, ha jól ismered a nyelvüket és valóban elérhetők akár telefonon is.

Honnan tudom, hogy egy domain név regisztrálható-e vagy sem?

Ha kiválasztottad a neked tetsző domain nevet, mindenképp le kell ellenőrizned, hogy szabad-e. Ezt a http://www.domain.hu/domain/szabad-e oldalon tekintheted meg.

Ha szabad, örülj és foglald le azonnal. Ha pedig már valaki más beregisztrálta, arra az esetre több lehetőség is adott. Például további ötleteléssel választhatsz valami mást, vagy utána járhatsz annak, hogyan szerezheted meg magadnak a már más által regisztrált nevet. Ez utóbbi egy bonyolult feladat, de nem lehetetlen.

Ha sikerült kiválasztanod a számodra ideális szolgáltatót, túl vagy a megrendelésen, kifizetted a domain neved és tárhelyed, akkor jöhet a második lépés: döntsd el, milyen design-t és egyedi e-mail címet szeretnél weboldaladhoz és keress fel mielőbb!