Cikkemben most arra a problémára találsz megoldást, hogy mit tehetsz a jelszólopások ellen és mit tegyél, ha már egy vírustámadás áldozata lettél. Elsősorban a Facebook-fiók védelméről lesz szó, ám a legtöbb tanács más internetes fiókhoz is hasznos.                                  

Akár veled is előfordulhat, hogy egy szép napon arra ébredsz, hogy valaki illetéktelenül használja a Facebook-fiókodat. Rosszabb esetben az e-mailed is. Sőt! Legrosszabb esetben még a pénzed is szórja ki az ablakon. És most nem a feleségedre/férjedre gondolok, hanem olyasvalakire, akinek még ennél is kevesebb joga van hozzáférni a dolgaidhoz.

Ez az illetéktelen általában nem egy személy, hanem egy erre írt robot program. Ezek a robotok úgynevezett vírusok, amiket szándékosan bizonyos feladatokra írnak hackerek. Adatokat lopnak, e-mail címlistákat és rosszabb esetben pénzt is. Ha nem vagyunk elég szemfülesek, ezek a robotok igen nagy kárt okozhatnak nekünk.

Ha nem szeretnéd, hogy a te Facebookod is feltörjék, az alábbiakat tedd

  1. Használj erős jelszavakat: a bejelentkezési jelszavaid minden esetben tartalmazzanak vegyesen kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket (pl.: – ; , . % /).
  2. A jelszavaidat fejben jegyezd meg, ne a böngészővel. Bármily erős is lehet a jelszavad, ha a böngészővel megjegyezteted, már agyon is csaptad a védelmet.
  3. Lehetőség szerint minden fiókodhoz használj más jelszót. Tehát a Gmail, Facebook, internetbank, weboldal, blog és más interneten használt oldalakhoz külön-külön jelszavakat adj, mert ezzel kivédheted a tömeges támadást.
  4. Ha a vállalkozásodnak is van Facebook oldala, ahol néha hirdetést is működtetsz, a fizetési fióknál a legjobb, ha nem jegyezteted meg a kártyád adatait. Ha szereted a kényelmet, akkor adj meg hozzá napi limitet, ami meghatározza a pénzköltési lehetőségeket. Ha pedig lehetőséged van rá, használj külön bankszámlát az online felületeidet, ahol te határozhatod meg a limit mellett a számlán lévő pénz mennyiségét is.
  5. Használj kétfaktoros hitelesítést.
    Mindig legyen a számítógépeden vírusvédelem (és legyen bekapcsolva is!). Ingyenes és megbízható megoldás az AVAST, de hasznos a Malwarebytes is. Ezek különböző vírusok ellenőrzésére alkalmasak, és nem ütköznek egymással, nem fogják lassítani a számítógép működését.

Ezt tedd, ha már feltörték a Facebook-fiókod

  1.    Elsősorban szerezd vissza a fiókod. Ebben a Facebook Súgóközpont lehet segítségedre!
  2. Változtasd meg a jelszavaidat a fent említett módokon!
  3. Futtass a számítógépeden vírusellenőrzést, és hatástalanítsd a rajta lévő vírusokat.

Ezután pedig dőlj hátra és élvezd a munkád gyümölcsét, mert ha mindezt betartod, a jövőben legfeljebb a párod fog kutakodni a személyes dolgaid között!

Kérdésed van?
Írj nekem még ma!

Minden e-mailre válaszolok 48 órán belül. Becsszó ?